Postavljeno pismo sajta je Ćirilica Postavljeno pismo sajta je Latinica

Učimo voće

VOĆE je zajednički naziv za sve jestive plodove biljaka koji se u svežem ili prerađenom obliku mogu koristiti u ishrani čoveka.
Plodovi se razvijaju iz cvetova biljke i sadrže semenke.
Voće je važan izvor vlakana i vitamina, posebno vitamina C. Sadrži minerale i veliku količinu vode. Odlikuje se velikim sadržajem soka i dobrim ukusom. Veoma je važno za ljudsku ishranu.

Razne vrste voća uspevaju i kod nas, a ostale vrste dovoze se iz inostranstva.

Razlikuju se sledeće vrste voća: Jabučasto, jagodasto, koštičavo, južno voće, jezgrasto voće.
Jabučasto voće sačinjavaju: jabuke, kruške, dunje. Jagodasto voće čine: jagode, maline, kupine, ribizla, borovnice. U koštičavo voće spadaju: trešnje, višnje, breskve, šljive. Južno voće su: limun, banana, ananas, narandža, urma. Jezgrasto voće je: orah, badem, kesten, lešnik. Većina voća po svojoj građi se sastoji od tri dela: pokožica, voćno meso, i semenke. Pokožica je spoljni deo koji štiti plod od suše i drugih štetnih uticaja. Voćno meso je ispunjeno voćnim sokom i čini od 65-90% od ukupne težine ploda. Semenka ili koštica sadrži znatne količine ulja.
Prema sastavu i hranljivoj vrednosti voće delimo u dve grupe. Jednu grupu čini voće bogato vodom, dok drugu grupu čini voće bogato mastima.

Ljudi mogu da jedu voće u svežem obliku,smrznuto, konzervirano ili kao sušeno voće. Od njega se pravi ukusan džem ili sok. Može se dodavati u različite deserte i glavna jela.

Voće - Jabuka
Jabuka
Voće - Kruška
Kruška
Voće - Šljiva
Šljiva
Voće - Trešnja
Trešnja
Voće - Breskva
Breskva
Voće - Kajsija
Kajsija
Voće - Grožđe
Grožđe
Voće - Jagoda
Jagoda
Voće - Banana
Banana
Voće - Pomorandža
Pomorandža
Voće - Limun
Limun
Voće - Malina
Malina
Voće - Dunja
Dunja
Voće - Višnja
Višnja
Voće - Kupina
Kupina