Postavljeno pismo sajta je Ćirilica Postavljeno pismo sajta je Latinica

Učimo voće

Voće je zajednički naziv za sve jestive plodove gajenih ili divljih biljaka najčešće drvenastih, koji se u svežem ili prerađenom obliku mogu koristiti u ishrani čoveka.
Svo voće odlikuje se velikim sadržajem soka, dobrim ukusom i lakom svarljivošću, ali budući da sadrži mnogo vode, njegova hranjiva vrednost je minimalna. Ipak, voće je veoma važno za ljudsku ishranu, jer je bogato vitaminima, mineralnim supstancama, šećerom i voćnim kiselinama. Može se slobodno reći da je voće najvažniji izvor vitamina u našoj ishrani.

Razne vrste voća uspevaju i kod nas, a pojedine vrste dovoze se i sa strane. U voću ima najviše vode, zatim vitamina, celuloze i mineralnih sastojaka.

Razlikuje se sledeće vrste voća: Jabučasto, jagodasto, koštičavo, južno voće, jezgrasto voće. Jabučasto voće sačinjavaju: jabuke, kruške, dunje.Jagodasto voće tu se ubrajaju:jagode, maline, kupine, ribizla,borovnice.U koštičavo voće spadaju;trešnje, višnje, breskve, šljive.Južno voće je limun,banana, ananas, narandža, urme.Jezgrasto voće su sledeće:orah, badem, kesten,lešnik.Većina voća po svojoj građi se sastoji od tri dela:pokožica, voćno meso, i semenke.Pokožica je spoljni deo najznačajniji sastojak lipidne supstancije koje štite plod od suše i drugih štetnih uticaja.Voćno meso predstavlja parenhim plodova i ispunjen voćnim sokom.Voćno meso čini od 65-90% od ukupne težine ploda.Semenka ili koštica sadrži znatne količine ulja.Voće se prema sastavu i hranljivoj vrednosti delimo na dve grupe.Jednu grupu čini voće bogato sa vodom dok drugu grupu čini voće bogate u mastima.

Voće je bogat izvor vitamina, mada ih, u poređenju sa povrćem,sadrži manje. Od vitamina voće sadrži najviše vitamina C i karotina. Njihova količina zavisi od vrste voća, sorte kao i niza drugih činilaca. Vitamin C nije podjednako raspoređen u cijelom plodu. Najviše ga ima u ljusci i ispod nje. Drugi vitamin po važnosti i količini je karotin. Najviše ga sadrže: kajsija, ananas, suva šljiva, breskva itd. U manjim količinama voće sadrži i druge vitamine: K, E, vitamine B grupe.

Voće - Jabuka
Jabuka
Voće - Kruška
Kruška
Voće - Šljiva
Šljiva
Voće - Trešnja
Trešnja
Voće - Breskva
Breskva
Voće - Kajsija
Kajsija
Voće - Grožđe
Grožđe
Voće - Jagoda
Jagoda
Voće - Banana
Banana
Voće - Pomorandža
Pomorandža
Voće - Limun
Limun