Postavljeno pismo sajta je Ćirilica Postavljeno pismo sajta je Latinica

Učitavanje...

PRETHODNA        SLEDEĆA
O piscu: Dušan Radović

Dušan Radović je rođen 29. novembra 1922. godine u Nišu. Školovao se u Subotici i Beogradu. Književnošću se bavio od 1947. godine.

Bio je pesnik, pisac, bavio se novinarstvom, bio je aforisticar kao i TV urednik. Isto tako je bio glavni urednik "Pionirskih novina" kao i lista "Poletarac". Pored toga bio je i urednik Programa za decu Radio Beograda kao i Studija B.

Pisao je priče, pesme, skečeve, aforizme, skice, najave, odjave, songove, scenarija za radio i televiziju, prikaze, humoreske. Radio je u listovima "Zmaj", "Pionir", "Kekec"... Bio je glavni urednik "Pionirskih novina", urednik Programa za decu Radio-Beograda, urednik Programa za decu Televizije Beograd, urednik lista "Poletarac", novinar "Borbe" i od 1975. godine bio je urednik Studija B.

Njegova dela prevođena su na sve značajnije svetske jezike. Više njegovih stihova su stavljeni u note: "Zdravica", "Najbolja mama na svetu", "Jesenja pesma" itd.

Najpoznatije pesme Mrak, Šta je na kraju, Pesma o mleku, Tatin muzičar, Zdravica (Sve što raste htelo bi da raste...), Kapetan Džon Piplfoks (1953), radio-igra Poštovana deco (1954), pesme Smešne reči (1961), pesme Pričam ti priču (1963), pesme i priče Na slovo, na slovo (1963-1965), televizijska serija Če, tragedija koja traje (1969. sa M. Bećkovićem), poema Vukova azbuka (1971), pesme Zoološki vrt (1972), pesme Beograde, dobro jutro 1 (1977), aforizmi Beograde, dobro jutro 2 (1981), aforizmi Ponedeljak, Utorak, Sreda, Četvrtak (1983), poezija i proza za decu u četiri knjige Beograde, dobro jutro 3 (1984), aforizmi.

Neke od njegovih pesama su postale hitovi za decu u izvođenju Dečijeg hora "Kolibri":

Mrak, Šta je na kraju, Pesma o mleku, Tatin muzičar, Zdravica (Sve što raste htelo bi da raste...)