Postavljeno pismo sajta je Ćirilica Postavljeno pismo sajta je Latinica


Da li mi verujete?


Da li mi verujete?


Umivao se jedan dečak
svakoga dana bez prestanka,
pa su mu uši rasle, porasle,
pa mu je koža postala tanka.
- Da li mi verujete?

Majka je stalno vikala "Dosta!",
al on je hteo, on je hteo...
Umivao se svakoga dana
pa se odjednom razboleo.
- Da li mi verujete?

Došao jedan lekar strog,
pa kaže;
"Tako mi prsluka mog,
voda je kriva!
Zabranjujem mu da se umiva!"
-Da li mi verujete?


Duško Radović


PRETHODNA PESMICA  SLEDEĆA PESMICA
a

O piscu: Dušan Radović

Dušan Radović je rođen 29. novembra 1922. godine u Nišu. Školovao se u Subotici i Beogradu. Književnošću se bavio od 1947. godine.

Bio je pesnik, pisac, bavio se novinarstvom, bio je aforisticar kao i TV urednik. Isto tako je bio glavni urednik "Pionirskih novina" kao i lista "Poletarac". Pored toga bio je i urednik Programa za decu Radio Beograda kao i Studija B.

Pisao je priče, pesme, skečeve, aforizme, skice, najave, odjave, songove, scenarija za radio i televiziju, prikaze, humoreske. Radio je u listovima "Zmaj", "Pionir", "Kekec"... Bio je glavni urednik "Pionirskih novina", urednik Programa za decu Radio-Beograda, urednik Programa za decu Televizije Beograd, urednik lista "Poletarac", novinar "Borbe" i od 1975. godine bio je urednik Studija B.

Njegova dela prevođena su na sve značajnije svetske jezike. Više njegovih stihova su stavljeni u note: "Zdravica", "Najbolja mama na svetu", "Jesenja pesma" itd.

Najpoznatije pesme Mrak, Šta je na kraju, Pesma o mleku, Tatin muzičar, Zdravica (Sve što raste htelo bi da raste...), Kapetan Džon Piplfoks (1953), radio-igra Poštovana deco (1954), pesme Smešne reči (1961), pesme Pričam ti priču (1963), pesme i priče Na slovo, na slovo (1963-1965), televizijska serija Če, tragedija koja traje (1969. sa M. Bećkovićem), poema Vukova azbuka (1971), pesme Zoološki vrt (1972), pesme Beograde, dobro jutro 1 (1977), aforizmi Beograde, dobro jutro 2 (1981), aforizmi Ponedeljak, Utorak, Sreda, Četvrtak (1983), poezija i proza za decu u četiri knjige Beograde, dobro jutro 3 (1984), aforizmi.

Neke od njegovih pesama su postale hitovi za decu u izvođenju Dečijeg hora "Kolibri":

Mrak, Šta je na kraju, Pesma o mleku, Tatin muzičar, Zdravica (Sve što raste htelo bi da raste...)