Postavljeno pismo sajta je Ćirilica Postavljeno pismo sajta je Latinica

prazna slika

Uoči godine Nove

Uoči godine Nove

Uoči Godine nove
kad tata platu primi,
u tramvaj obično sedne
i nesto šapuće zimi.

Tako obidje varoš
i radnje po njoj rasute.
Iz jednog izloga čudnog
kupi mi cipele žute.

I tamo gde knjiga ima
uspori korak tata,
ozbiljno gleda po njima
i hvata se za vrata.

Unutra čika - prodavac
upita - Šta biste hteli?
A tata njemu kaže:
- Moj dečak bajke želi!

I kada uveče kući
donesu tatu staze,
ja primim poklon i kažem:
- Hvala ti Deda Mraze!


Dragan Lukić


PRETHODNA PESMICA  SLEDEĆA PESMICA
a

O piscu: Dragan Lukić

Dragan Lukiic

Dragan Lukić, dečiji pisac, rođen je u Beogradu 1928. godine. Otac mu je bio štamparski mašinista, pa se Dragan već od najranijeg doba družio sa sveže odštampanim knjigama.
Već 1946. počeo je da objavljuje prve radove, a početkom pedesetih već je postao afirmisani dečiji pesnik i 1952. objavljuje svoje prve knjige (poeme-slikovnice): Velika trka i Zveri kao futbaleri.

Godine 1954. je završio studije književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu, a zatim počeo da predaje dečiju književnost u Školi za vaspitače. Posle osam godina zaposlio se kao urednik programa za decu na Radio Beogradu i tu je radio sve do penzionisanja.
Pisao je pesme, priče, romane, dramske tekstove, teorijske rasprave o literaturi, vodio emisije na radiju i televiziji. Uređivao je časopis "Zmaj". Bio je redovni učesnik najznačajnijih manifestacija za decu na prostorima nekadašnje Jugoslavije.

Objavio je preko stotinu knjiga, među kojima su najpoznatije: Kako se kome čini, Moj praded i ja, Ovde stanuju pesme, Vagon prve klase, Fifi, Kako rastu nogavice, Šta tata kaže, Od kuće do škole, Lovac Joca, Vožnja po gradu. Objavio je romane: Neboder C17, Tri gusketara, Bomba u kafi itd. Poznat je i po lektiri za 3. razred učenika osnovne škole, "Nebom grada".
Dobio je veliki broj nagrada: Neven, Zmajeva nagrada, Kurirček, Mlado pokolenje, Nagrada Politikinog zabavnika, Nagrada Zlatni ključić itd.