Postavljeno pismo sajta je Ćirilica Postavljeno pismo sajta je Latinica

Saobraćaj

Prevozna sredstva
Prevozna sredstva

a

Saobraćaj

Saobraćaj podrazumeva prevoz ljudi, robe i informacija. Prema mestu odvijanja može se podeliti na:

  1. Kopneni,
  2. Vodeni,
  3. Vazdušni
  4. Kosmički

1. Kopneni saobraćaj služi za prevoz ljudi i terata. Deli se na: Drumski i Železnički
• Drumski saobraćaj je najstariji oblik saobraćaja. Obavlja se na putevima i drumovima zbog čega se naziva drumski saobraćaj. Regulisan je saobraćajnim propisima koje moraju poštovati svi učesnici u saobraćaju.
• Železnički saobraćaj je saobraćaj koji se obavlja železničkim prugama. Železnicom se prevoze putnici i teret. Železnički saobraćaj čine železnička sredstva, pruge i sistemi za regulisanje železničkog saobraćaja. Železnička sredstva za prevoz putnika i tereta su kompozicije (voz), tramvaji, šinobusi, podzemna železnica (metro).

2. Vodeni saobraćaj obuhvata saobraćaj koji se odvija na vodenim površinama. Služi za prevoz robe i putnika okeanima, morima, jezerima, rekama i kanalima. Deli se na: Pomorski i Rečni.

3. Vazdušni saobraćaj podrazumeva prevoz putnika i robe. Obavlja se avionima raznih vrsta i helikopterima. To je najbrža i najskuplja vrsta prevoza. Ima posebno veliki značaj u međunarodnom prevozu putnika na velikim distancama.

4. Kosmički saobraćaj je najmlađa grana saobraćaja. Bavi se prenosom informacija sa jednog kraja Zemljine kugle na drugi uz pomoć veštačkih satelita.