Slon
Slon je najveća životinja koja živi na kopnu. Slonovi žive u Africi i Aziji.
Najpoznatiji deo slona je surla. To je njegov nos i gornja usna zajedno. Surlom slon diše, miriše, bere lišće i grane, pije vodu i pozdravlja drugove.
Slon ima velike uši, debelu sivu kožu i dve dugačke kljove. Kljove su u stvari zubi.
Slonovi jedu samo biljke: travu, lišće, koru drveta i voće. Jedu skoro ceo dan!
Saznaj više
Surla, najpametniji nos
U surli ima na desetine hiljada mišića, pa slon njome može da podigne teško stablo, ali i da pažljivo ubere jednu travku. Kada pije, slon uvuče vodu u surlu, a onda je sruči sebi u usta.
Uši kao lepeze
Kada je vruće, slon maše velikim ušima. Tako hladi krv koja teče kroz uši, pa mu bude svežije.
Porodica koju vodi baka
Slonovi žive u krdu. Krdo predvodi najstarija i najiskusnija slonica, koja zna gde ima vode i hrane. Slonovi paze jedni na druge, a naročito na malene.
Veliko bebe
Mama slonica nosi bebu skoro dve godine, duže od svih drugih životinja. Slonče se rodi teško oko sto kilograma i već posle sat vremena stoji na nogama.
KRAJ